İş

Küresel piyasalarda gözler Fed’in faiz kararı üzerinde

Merkez bankalarının Mart ayında faiz indirimine başlayacağına dair beklentiler etkisini kaybetmeye devam ederken, ekonomilerin bu dönemi resesyona girmeden atlatabileceği umutları risk iştahını destekliyor.

Ekonomik aktivitenin korkulduğu kadar yavaşlamayacağı yönündeki tahminler piyasalar üzerinde etkili oluyor.

Öte yandan para piyasalarındaki fiyatlamalara göre Fed’in bu ayki toplantısında politik faiz oranını sabit bırakacağı kesin iken, bankanın Mart ayında faiz indirimine başlama ihtimali şu şekilde fiyatlanıyor: Yüzde 46.

Enflasyonla mücadelede atılan şahin adımların Mart ayından itibaren yerini güvercin hamlelere bırakacağı yönündeki beklentiler zayıflarken, dünya merkez bankalarının ne zaman faiz indirimine başlayacağı konusunda soru işaretleri devam ediyor.

Analistler, söz konusu durumun piyasalardaki belirsizliği artırmasına rağmen ABD’de ekonomik aktivitenin güçlü kaldığına dair işaretlerin şirketlerin finansal sonuçlarını olumlu etkilemesiyle hisse senedi piyasalarındaki yükseliş eğiliminin devam ettiğini belirtti.

ABD’de enflasyon yavaşlasa da ekonomik aktiviteden alınan olumlu sinyaller ekonominin “yumuşak iniş” ihtimalini artırdı.

29 Ocak’ta başlayacak haftada, Pazartesi günü Dallas Fed imalat aktivite endeksi, Salı günü CB tüketici inanç endeksi, Çarşamba günü Fed’in faiz kararı ve ADP istihdam raporu açıklanacak, tarım dışı istihdam ise Çarşamba günü açıklanacak. Cuma günü ise işsizlik oranı verileri açıklanacak.

AVRUPA’DA ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR

Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçen hafta üç ana politika faiz oranını da sabit bıraktı.

ECB Başkanı Christine Lagarde, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ECB Yönetim Konseyi’nde faiz indirimi hakkında konuşmak için “çok erken” olduğu konusunda fikir birliği oluştuğunu belirtti.

Kısa vadeli ekonomik göstergelerin zayıf seyrini sürdürdüğünü belirten Lagarde, orta vadede ekonomide iyileşme görüleceğini ve ekonominin en önemli yansıması olan işgücü piyasasının oldukça güçlü kalmaya devam ettiğini vurguladı.

Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyon oranlarındaki genel düşüş eğiliminin devam ettiğini ve kısıtlayıcı para politikasının reel ekonomi üzerinde kapsamlı bir etki yaratmaya devam ettiğini açıkladı.

Yüzde 64 olasılıkla ECB’nin ilk faiz indirimine Nisan ayında başlayabileceğinin tahmin edildiğini belirten analistler, bölge genelinde açıklanan imalat sanayi PMI verilerinin toparlanmaya işaret ettiğini ancak daralmanın halen devam ettiğini belirtti.

Önümüzdeki hafta Salı günü Euro Bölgesi’nde 4. çeyrek GSYİH, Çarşamba günü Almanya’da TÜFE, Perşembe günü ise Euro Bölgesi TÜFE ve BoE’nin faiz kararı takip edilecek.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Şubat ve Mart toplantılarında politika faizinde değişiklik yapmayacağı ancak yüzde 60 olasılıkla ilk faiz indirimini Mayıs ayında yapacağı para piyasalarında fiyatlanıyor.

ASYA’DA NE BEKLENİR?

Japonya Merkez Bankası (BoJ) aşırı gevşek para politikasını beklentiler doğrultusunda değiştirmedi. Söz konusu kararın ardından Japonya’da Nikkei 225 endeksi son 35 yılın en yüksek seviyesine çıksa da BoJ Başkanı Ueda Kazuo’nun açıklamaları piyasalarda volatiliteyi artırdı.

Ueda, enflasyon hedefine ulaşma konusunda önemli ilerleme kaydettiklerini belirtirken, söz konusu açıklamalar piyasalarda “şahin” bir tutum olarak algılandı.

29 Ocak’ta başlayacak haftada Salı günü Japonya’da işsizlik oranı, Çarşamba günü Japonya’da sanayi üretimi ve Perşembe günü Çin’de Caixin imalat sanayi PMI verileri izlenecek.

YURT İÇİ VERİ GÜNDEMİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, “Kurul, parasal sıkılığın enflasyonla mücadele için gerekli seviyeye ulaşıldığını ve bu seviyenin gerektiği sürece sürdürüleceğini değerlendirdi.” ifadelerine yer verildi.

Analistler, faiz artırım sürecinin tamamlanmış olabileceğini ancak TCMB’nin enflasyonda belirgin bir yavaşlama sağlanana kadar mevcut sıkı para politikasını sürdürebileceğini belirtti.

Önümüzdeki hafta yurt içi veriler gündeminde Salı günü ekonomik güven endeksi, Çarşamba günü dış ticaret istikrarı ve Perşembe günü imalat sanayi PMI verileri öne çıkıyor.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu