Haber

Sudan’da siviller tahliyeyi bekliyor: ‘Her an vurulabiliriz’

Kuzey Afrika ülkesi Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmalar 6. gününde devam ederken, çatışmaların ortasında mahsur kalan siviller bölgeden tahliye edilmeyi bekliyor. Başkent Hartum’u terk edemeyen siviller, gıda kıtlığı ve hastanelerin sağlık hizmeti verememesi nedeniyle korku içinde.

SİVİLLER SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞIYOR

Kenya, Tanzanya, Almanya ve Japonya gibi birçok ülke vatandaşlarını Sudan’dan tahliye etmeye çalışsa da çatışmanın başında HDG’nin kontrolünü ele geçirdiğini duyurduğu Hartum uluslararası havalimanına inen uçağın içeri girip girmediği belli değil. güvenli.

Görgü tanıklarına göre başkent Hartum’da elektrik ve su kesintileri yaşanıyor. Kenti çevreden birbirine bağlayan yollar ve köprüler bombalandığı için ilk adımda kaçamayan sivillerin kentten çıkması yakışır biçimde zorlandı. Fransız haber ajansı AFP, Hartum’da kalan halkın sosyal medya üzerinden oluşturdukları iletişim ağları sayesinde birbirlerine tavsiye ve dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

‘PEK ÇOK VÜCUT ÇOK FAZLA KALDI’

Başkent Hartum’da hasta ve yaralılara yetişmeye çalışan Sudanlı hekimlerden biri, “Her an vurulmayı bekliyoruz” dedi.

Sudan Merkez Doktorlar Komitesi’nin verilerine göre başkent Hartum’daki 59 hastaneden 39’u çatışma nedeniyle çalışamaz durumda. Çalışmaz hale gelen hastanelerden 9’u bombalandı, 16’sı ise zorla tahliye edildi.

Halen tahliye edilemeyen hastanelerde hastalar temiz su ve gıda zulmü ile karşı karşıya kalıyor ama ‘güvenli bir koridor oluşturulamıyor, hastaları taşıyacak araçlar yok, benzin yok’

BBC’ye konuşan Sudanlı doktor, tahliye edilmesi gereken hastanelerde çok sayıda cenazenin kaldığını da açıkladı.

‘UYKUSUZ ÇALIŞMA İLAÇLARI ÇALIŞMA NOKTASINA GELDİ’

Sudan Tabipler Birliği Koordinatörü Tabip Ahmed Abbas da BBC radyosuna durumun vahim olduğunu doğruladı. Doktor Abbas, halen boşaltılmayan hastanelerde oksijen ve hayat kurtaran ilaçlarla ilgili mağduriyetin başladığını, uykusuz çalışan doktorların artık dayanamayacakları noktaya geldiklerini söyledi.

Abbas, kan bulamama, işçi eksikliği ve zamanında müdahale edilememe gibi nedenlerle hastaların da hayatını kaybettiğini söyledi. Hekim Abbas ve Hartumlu doktor da bazı hastanelerin çatışan tarafların savaşçıları tarafından sığınak olarak kullanıldığını belirtti. (BBC Türkçe)

sarikaya-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu